Neden Bazı İnsanlara Aşık Olurken Diğerlerine Olmuyoruz?
Biz tutumların, inançların, arzuların ve özlemlerin büyüleyici bir birleşimiyiz. Neden belirli bir erkeğe veya kadına aşık olup diğerlerine aşık olmadığımızı anlamak, uzun zamandır psikologların dikkatini çeken bir zorluk çünkü duygular beynimizde anlaşılması zor bir şekilde kök salıyor ve kişiliğimize ve arzularımıza nüfuz ediyor.
Aşık Bir Beyin Nasıldır?
Aşık olduğumuzda beynimizde meydana gelen süreçleri keşfettiğimizde büyünün bir kısmını kaybederek kimyanın tanımladığı daha serin bir dünyaya doğru ilerleriz. Endorfin, enkefalinler ve feniletilamin coşku ve mutluluktan sorumludur; bize olumlu duygular aşılayan onlardır. Peki bu süreci harekete geçiren şey nedir ve beynimiz neden belirli bir kişiyle ilgilenirken diğerleriyle ilgilenmiyor?
1- Aile ile benzerlik
Bazen bize bir şekilde ebeveynlerimizi hatırlattıkları için bazı insanlardan etkileniriz. Onlar bize tanıdık geldiği için çekim hissederiz ve onlarla birlikte olmak bize hoş bir yakınlık ve güven duygusu verir.
2- Uygunluk
Bir diğer teori ise "uygunluk": Aşık olurken benzer deneyimleri paylaşmış olmanın, aynı şeyleri yaşamanın, benzer zevklerin ve değerlerin artısı çok fazla. Bu, bir hayat arkadaşı seçmenin iyi bir yoludur: tüm bu yönler hayatı daha kolay ve daha heyecanlı hale getirir.
3- Hayranlık duyma
Hayranlığın aşka dönüştüğü görülebilir. Bize rol model olan, kendimiz için her zaman istediğimiz ve bir türlü ulaşamadığımız erdemleri gördüğümüz kişilere aşık olabiliriz. Bu durumlarda genellikle bizden çok farklı olan insanlara ilgi duyarız: Kendine güvenen, dışa dönük ve girişimci bireylere ilgi duyarken, biraz daha güvensiz ve utangaç oluruz. Sonuçta zıt kutuplar birbirini çeker. Birbirlerinin ihtiyaçlarını tamamlar ve tatmin ederler.
4- Kimya
Birçok çalışma "feromonların" önemini doğrulamaktadır. Bunlar dudaklarda, koltuk altlarında, boyunda ve kasıkta bulunan bazı bezlerden salgılanan maddelerdir. Her insanda benzersiz olan ve bizi bir şekilde tanımlayan bir kokudur.